Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij de behandeling van vochtproblemen. Hierbij valt te denken aan manuele lymfedrainage, zwachtelen, adem- en oefentherapie en aanmeten van therapeutische elastische kousen (steunkousen).

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek die de werking van het lymfestelsel bevordert. Door de lymfeknopen en lymfebanen te stimuleren gaan deze ‘beter’ werken en kan overtollig vocht goed afgevoerd worden. Wanneer er door aanleg of een trauma lymfeknopen ontbreken kunnen door middel van de massage andere lymfeknopen gestimuleerd worden deze taak over te nemen. Deze techniek wordt alleen toegepast bij het zogenaamde lymfoedeem. Dit oedeem ontstaat vanuit een niet (goed) werkend lymfesysteem.

Zwachtelen
Door middel van zwachtels wordt het resultaat van de manuele lymfedrainage behouden. Ook worden zwachtels toegepast wanneer de oorzaak van het oedeem in de aders ligt. De zwachtels zorgen ervoor dat het vocht in de benen teruggevoerd wordt naar de bloedbaan zodat dit uitgeplast kan worden. De benen zijn dan weer mooi dun zodat er evt. steunkousen aangemeten kunnen worden.
Zwachtelen wordt ook toegepast bij de behandeling van een open been.