Oedeemtherapie

Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij de behandeling van vochtproblemen. Hierbij valt te denken aan manuele lymfedrainage, zwachtelen en adem- en oefentherapie. Oedeem (vocht) kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is het ontstaan na een operatie. Vaak is er sprake van verwijdering van de lymfeknopen, welke voor een afvoer van het vocht zorgen.

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek die de werking van het lymfestelsel bevordert. Door de lymfeknopen en lymfebanen te stimuleren gaan deze ‘beter’ werken en kan overtollig vocht goed afgevoerd worden. Wanneer er door aanleg of een trauma lymfeknopen ontbreken kunnen door middel van de massage andere lymfeknopen gestimuleerd worden deze taak over te nemen. Deze techniek wordt alleen toegepast bij het zogenaamde lymfoedeem. Dit oedeem ontstaat vanuit een niet (goed) werkend lymfesysteem.

Zwachtelen
Door middel van zwachtels wordt het resultaat van de manuele lymfedrainage behouden. Ook worden zwachtels toegepast wanneer de oorzaak van het oedeem in de aders ligt. De zwachtels zorgen ervoor dat het vocht in de benen teruggevoerd wordt naar de bloedbaan, zodat dit uitgeplast kan worden. De benen zijn dan weer mooi dun zodat er eventueel een steunkous aangemeten kan worden. Zwachtelen wordt ook toegepast bij de behandeling van een open been.

Lymfetaping
Als toevoeging aan oedeemtherapie kan lymfetaping eventueel ook uitgevoerd worden. Hierbij wordt er tape op een gespannen huid aangebracht in de richting van de lymfebanen. Doordat de tape op een gespannen huid aangebracht wordt, trekt de tape de huid een klein beetje omhoog. Hierdoor ontstaat een ruimte tussen de huidlagen, waardoor het lymfoedeem zich beter kan verplaatsten naar de goed werkende gebieden.