Littekentherapie

Littekentherapie
Littekens zijn er in allerlei soorten en maten. Acné littekens, operatie littekens, verheven littekens, ingetrokken littekens, striae, rode littekens en ga zo maar door. Littekens storen vaak niet alleen cosmetisch, maar kunnen ook klachten met zich meebrengen zoals jeuk, pijn en psychische klachten.
Veel mensen weten niet dat er allerlei mogelijkheden zijn om iets aan deze klachten te doen.

Littekenmassage.
Door middel van een speciale massagetechniek wordt het litteken beter doorbloed en zullen verschillende klachten zoals jeuk, pijn, verkleving en roodheid verminderen. Daarnaast kan een litteken ook voor een bewegingsbeperking zorgen, welke ook door behandeling minder zal worden. Let wel, een litteken kan vaak ‘mooier’ gemaakt worden, maar zal nooit verdwijnen!

Siliconenpleisters
Voor littekens die verheven en/of rood zijn kan in samenspraak met de arts siliconenpleisters voorgeschreven worden. Bij een litteken verliest de huid vele malen meer vocht als de omliggende huid. Hierdoor zal er meer activiteit in het litteken zijn en kan er een verheven of rood litteken ontstaan. Door het gebruik van siliconenpleisters wordt het vochtverlies tegengehouden en genormaliseerd. Het litteken wordt hierdoor minder rood, minder verheven, soepeler en het zal minder jeuken. U moet hierbij wel denken aan een langere periode van een aantal maanden.

Tape
Tape kan toegepast worden om verkleefde littekens losser te maken. Door een speciale techniek waarbij het litteken getaped wordt, wordt de huid als ware omhoog getrokken. Hierdoor zal het litteken vlakker worden en minder verkleeft. Dit zorgt ervoor dat het minder pijnlijk is en dat eventuele bewegingsbeperkingen ook kleiner zullen zijn.

Camouflage
Een litteken op zichtbare lichaamsdelen kunnen ervoor zorgen dat u zich minder prettig voelt. Met een camouflage kan de kleur van het litteken gelijk gemaakt worden aan de kleur van de omliggende huid, waardoor het litteken minder op zal vallen. Eventuele hoogteverschillen kunnen echter niet gecamoufleerd worden. Bij camouflagetherapie wordt aan de hand van een kleurenpalet de juiste combinatie van kleuren voor u uitgezocht, welke zo dicht mogelijk bij uw eigen huidskleur komen. Het aanbrengen, fixeren en verwijderen van de crème wordt u uitgelegd.