Acnétherapie

Acnetherapie
Acne heeft verschillende oorzaken waardoor het kan ontstaan. Hormonen kunnen een belangrijke rol spelen, bacteriën en verstoppingen van de poriën. Bepaalde hormonen zorgen ervoor dat er meer talg geproduceerd wordt. Als dit niet meer goed afgevoerd kan worden de huid uit, hoopt de talg zich op. Een probleem in de afvoer van de talg ontstaat doordat dode huidcellen de ingang van de poriën vernauwen of zelfs blokkeren. Naast de talg zitten er ook bepaalde vetzuren en bacteriën in de talgklier. De talgklier kan op een gegeven moment scheuren, waardoor de inhoudt zich verspreidt in de huid. Er kan dan een ontsteking ontstaan in de omliggende huid, wat zichtbaar is als een puistje.
De behandeling van acne bestaat uit een aantal therapieën die tezamen of afzonderlijk uitgevoerd kunnen worden. Hieronder een korte uitleg over de verschillende behandelingen en hun doel.

Oppervlakkige reiniging
Elke acnebehandeling begint met een oppervlakkige reiniging. Hierbij wordt de huid gereinigd met een bepaald product. Er wordt gezorgd dat er geen vuiligheid of eventuele make-up resten op de huid zit. De huid is schoon om de acnebehandeling te beginnen.

Diepte reiniging
Nadat de huid oppervlakkig gereinigd is, zal de dieptereiniging plaatsvinden. Hierbij worden de talgophopingen verwijderd. Acne bestaat uit verschillende laesies: blackheads (oftewel; de bekende mee-eters), whiteheads (onderhuidse talgophoping) en pustel (oftewel: puistjes, waarbij er een ontsteking heeft plaatsgevonden van de huid). Uit een whitehead kan een pustel ontstaan. Het is dus belangrijk om alle laesies te ledigen, zodat er geen talgophopingen meer zijn. De pustels worden vaak aangeprikt om een opening te creëren, zodat het pus er makkelijk uit kan. Ook wordt er gezorgd dat er geen littekens ontstaan, door de pustel op een juiste manier te ledigen.

Glycolzuur peeling
Bij een behandeling met glycolzuurpeeling wordt er op de huid een vloeistof aangebracht met een zuur karakter. Dit heeft als eigenschap dat de ‘’lijm’’ verbindingen tussen de huidcellen verbroken worden, waardoor de bovenste huidlaag sneller afschilfert en dat de huid wat dunner wordt. Bacteriën die acne veroorzaken houden niet van zuurstof en zullen zich alleen nestelen in afgesloten poriën. Doordat de huid dunner wordt, zullen de poriën ondieper worden en krijgen bacteriën geen kans om zich te gaan nestelen. Doordat de huid ook sneller afschilfert, blijven er minder dode huidcellen achter. Hierdoor zal het talg normaal afgevoerd kunnen worden en zal zich minder snel ophopen. Geen ophoping van talg, betekent geen ontstaanskans van acnelaesies. Tevens kan glycolzuur gebruikt worden om acne littekens ondieper en dus minder zichtbaar te maken. Ook bij de behandeling van pigmentvlekken kan het toegepast worden.
Tijdens deze behandelingen is het de bedoeling dat er thuis ook met een soortgelijke crème wordt gesmeerd, om de huid alvast voor te bereiden omdat de huid hieraan moet wennen. De behandelingen worden alleen in de donkere maanden uitgevoerd, omdat de huid niet in de volle zon mag. De reden hiervan is dat bij de behandeling de bovenste huidlaag sneller afschilfert. Er wordt dus ook een stukje bescherming weggehaald, waardoor er een grotere kans is op het ontstaan van pigmentvlekken.

Nabehandeling
De behandeling wordt afgesloten met een verzorgende crème geschikt voor uw huidtype.

Tips en adviezen
Tijdens de behandeling krijgt u tips en adviezen op maat. Er wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie. Ook kan er advies gegeven worden over producten die thuis gebruikt